dissabte, 21 de maig del 2011

Orígens de la música

Autor: Josep Marquès

Tot i que la música es comença a estudiar a partir del Renaixement,  es impossible e impensable  discutir  que la música apareix milers d’anys abans.  La història de la música possiblement començà a mode d’imitació  d’algun animal com ara l’ocell, i segurament per algun motiu molt més pragmàtic del que podem gaudir avui en dia. Tot i així s’ha de tenir en compte.
Probablement els primers instruments devien ser uns pals o alguna especia de xiulet que devien tenir algun significat dins el poblat paleolític, per anunciar colca fet. Com per exemple, l’apropament d’algun individu estrany i ofensiu per a ells.
D’aquells instruments, excessivament rudimentaris, en devien observar la utilitat i els varen anar perfeccionant arribant a crear, fins i tot bells sons.
Heus aquí  un clar exemple d’aquesta evolució; una flauta de més de 35.000 anys :


Fa més de 35.000 anys, quan els Neandertals estaven apunt d’estingir-se de la terra i l’homo sapiens començava a apareixer, l’home de les cavernes ja començava a utilitzar instruments elaborats com ara aquesta flauta, fabricada mitjançant una banya de mamut.  Com és lògic la música que interpretaven no eren precisament les sonates de Haendel, però els arqueolegs afirmen, que fa 35.000 ja s’interpretava música bella per a l’oide.

La flauta exposada és considerada hores d’ara l’instrument conservat més antic del món, i no tant sols això sinó que també segons
Nicholas Conrad la qualitat d’aquesta flauta, és molt superior a altres flautes existents.
Per acabar, només recordar la importància de conèixer bé els antecedents de la música per entendre-la com toca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada